Η εκπρόσωπος της ομάδας νέων του ΚΜΟΠ «Hate Trackers», Βοντιόνα Βόντα, συμμετείχε στο Διαπολιτισμικό Συνέδριο του North-South Centre του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Ψηφιακή ανθεκτικότητα: Στρατηγικές της νεολαίας κατά των ρατσιστικών και ξενοφοβικών ενεργειών μέσω υπολογιστικών συστημάτων», στις 24-25 Οκτωβρίου, στο Κότορ (Μαυροβούνιο). Η ίδια μάς καταθέτει τις εμπειρίες της:
«Ως εκπρόσωπος των “Hate Trackers”, είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω στο διαπολιτισμικό αυτό συνέδριο που επικεντρώθηκε σε στρατηγικές των νέων για την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους και της ξενοφοβίας στο διαδίκτυο.
Οι κύριες συζητήσεις αφορούσαν στην κατανόηση της αύξησης του φαινομένου, τις επιπτώσεις του στους/τις νέους/ες, και τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν οι ίδιοι/ες στη δημιουργία ασφαλέστερων ψηφιακών χώρων. Συζητήθηκαν τάσεις και απειλές που ανακύπτουν στο διαδίκτυο, πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των διακρίσεων με ενεργό συμμετοχή των νέων, καθώς και υφιστάμενες πολιτικές για την καταπολέμηση τέτοιων περιστατικών (First Additional Protocol to the Convention on Cybercrime – Budapest Convention).
Το συνέδριο εμπλουτίστηκε από τη συμβολή ειδικών και εκπροσώπων φορέων χάραξης πολιτικής, οργανώσεων νεολαίας, ακτιβιστών/ριών, και άλλων ενδιαφερόμενων μερών από 30 χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής που δραστηριοποιούνται στην καταπολέμηση του μίσους και των διακρίσεων στον ψηφιακό χώρο. Οι συζητήσεις και οι αλληλεπιδράσεις οδήγησαν στη δημιουργία προτάσεων για την καταπολέμηση του φαινομένου μέσω πρωτοβουλιών νέων, όπως η σύσταση συμβουλίων νέων για την συμπερίληψη στη χάραξη πολιτικής, η προώθηση της ηθικής χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την αποτροπή μεροληπτικών αλγοριθμικών αποτελεσμάτων, και η δημιουργία προσβάσιμων δικτύων υποστήριξης για τους/τις νέους/ες που γίνονται αποδέκτες/ριες διαδικτυακού μίσους. Οι προτάσεις αυτές θα συνθέσουν το Kotor Declaration, ως το κύριο αποτέλεσμα του Συνεδρίου.
Το συνέδριο είχε ως επίκεντρο τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξασφαλίζοντας ότι οι στρατηγικές που αναπτύσσονται για ψηφιακή ανθεκτικότητα ευθυγραμμίζονται με τα διεθνή πρότυπα για την προστασία της ιδιωτικότητας, της ισότητας και της ελευθερίας της έκφρασης. Προωθήθηκε η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων, τεχνολογικών εταιρειών και οργανώσεων νέων. Οι τοπικές συνεργασίες θεωρήθηκαν, επίσης, ζωτικής σημασίας για την προσαρμογή των λύσεων στο εκάστοτε πολιτισμικό πλαίσιο, ιδιαίτερα για τους/τις νέους/ες που δεν έχουν πρόσβαση σε υποστηρικτικές δομές.
Το συνέδριο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου και χρηματοδοτήθηκε από τις κυβερνήσεις της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, στο πλαίσιο των έργων του North-South Center του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Επίσης, υποστηρίχθηκε από το CyberSouth+ , μια κοινή πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης που στοχεύει στην ενίσχυση της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος.
Η αποφασιστικότητα των νέων και οι γνώσεις που απέκτησα στο Κότορ ενδυνάμωσαν τόσο εμένα όσο και την ομάδα των “Hate Trackers” να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε πολιτικές που προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και στον ψηφιακό χώρο, με στόχο την ενίσχυση της συμπερίληψης και της ισότητας.»
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα των Hate Trackers, ανατρέξτε στην ιστοσελίδα τους ή επικοινωνήστε στο [email protected]