Μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση και υλοποίηση δράσεων που έχουν στόχο την ευαισθητοποίηση, πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων (trafficking) υπέγραψαν την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021 το Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων (Γ.ΕΘ.ΕΙΣ) και το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας.
Η συμφωνία αφορά στην από κοινού υλοποίηση σειράς πρωτοβουλιών σε τομείς όπως η πρόληψη της εμπορίας ανθρώπων, η έγκαιρη ανίχνευση, η προστασία και αρωγή των θυμάτων, η διασφάλιση της απονομής δικαιοσύνης και της τιμωρίας των δραστών και η ενίσχυση της πολυ-τομεακής συνεργασίας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Οι προτεινόμενες δράσεις εκτείνονται στους εξής θεματικούς άξονες: στην εκπαίδευση, την υγεία και τον αθλητισμό, στις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις υποδομές μεταφορών, ενώ απευθύνονται επίσης σε στελέχη του Δημοσίου, επαγγελματίες πρώτης γραμμής και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, θύματα trafficking αλλά και το ευρύ κοινό.
Το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει, μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά σεμινάρια και ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικούς φορείς, σώματα ασφαλείας και εταιρείες, δράσεις ανταλλαγής τεχνογνωσίας με κοινοβούλια άλλων χωρών, παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και επανένταξης σε θύματα εμπορίας καθώς και ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σχετικά με την πρόληψη του φαινομένου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο έρχεται σε συνέχεια της υφιστάμενης συνεργασίας που έχουν το ΚΜΟΠ και το Γ.ΕΘ.ΕΙΣ στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού Αναφοράς (ΕΜΑ).
Ο κ. Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την καταπολέμηση Εμπορίας Ανθρώπων, επεσήμανε τη σημασία του μνημονίου για την εμβάθυνση της συνεργασίας με το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. «Η Εμπορία Ανθρώπων είναι ένα διεθνές έγκλημα που παραμένει εν πολλοίς αόρατο. Ένας ελάχιστος αριθμός ανθρώπων διασώζεται και ένας μικρός αριθμός ανθρώπων καταδικάζεται παγκοσμίως. Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τη συνεργασία μας, με το σχεδιασμό και την υλοποίηση νέων δράσεων, που θα αφορούν στην πρόληψη της Εμπορίας Ανθρώπων, στην προστασία των θυμάτων αλλά και στη δίωξη των δραστών. Η ταυτοποίηση του εγκλήματος τόσο από τους ενηλίκους, όσο και από τους ενηλίκους, μέσω δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, μπορεί να σπάσει την κουλτούρα της σιωπής και της ανοχής».
Όπως ανέφερε η Δρ. Αντωνία Τορρένς, Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ και Αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας Οικογενειακών Οργανώσεων της Ευρώπης, το μνημόνιο έρχεται να επισφραγίσει την πολύχρονη αυτή συνεργασία. «Μέσα από αυτές τις δράσεις απώτερος σκοπός μας είναι να συμβάλουμε στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας μηδενικής ανοχής απέναντι σε αυτό το φαινόμενο. Οφείλουμε να ενεργοποιηθούμε όλοι και όλες για να βάλουμε ένα τέρμα σε τέτοιες καταδικαστέες συμπεριφορές που δεν θα έπρεπε να χωρούν στη σύγχρονη κοινωνία. Έχουμε δρόμο μπροστά μας. Αλλά είναι σημαντικό ότι είμαστε ευαισθητοποιημένοι και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ως κοινωνία για να εξαλείψουμε τον φόβο. Είναι κοινή μας ευθύνη και κοινή μας υποχρέωση», τόνισε η κα. Τορρένς.