Ένα νέο Erasmus+ έργο που εισάγει την κοινωνική επιχειρηματικότητα και καινοτομία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Τα πανεπιστήμια πρέπει να προετοιμάσουν την επόμενη γενιά των κοινωνικών επιστημόνων, κοινωνικών επαγγελματιών και επιχειρηματιών, και να βοηθήσουν τους φοιτητές από όλες τις σχολές να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους που σχετίζονται με την κοινωνική επιχειρηματικότητα.
Με στόχο να καλύψουν την ανάγκη για την εισαγωγή της κοινωνικής επιχειρηματικότητας και της κοινωνικής καινοτομίας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, 5 Ευρωπαϊκοί Οργανισμοί συνεργάζονται στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ WELFARE – Designing future WELFARE systems. Το έργο έχει λάβει επιδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ και στόχος του είναι να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων και ένα δίκτυο για την κοινωνική καινοτομία στα πανεπιστήμια, ως πύλη για ερευνητές/-ριες, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές/-ριες, όπου θα αναπτύξουν δεξιότητες και ικανότητες κοινωνικής επιχειρηματικότητας, και θα έρθουν σε επικοινωνία και συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις εντός του συστήματος πρόνοιας.
Οι εταίροι του έργου WELFARE θα δημιουργήσουν υψηλής ποιότητας Ανοικτούς Εκπαιδευτικούς Πόρους, συμπεριλαμβανομένου ενός προγράμματος σπουδών, ενός διαδικτυακού/δια ζώσης εκπαιδευτικού προγράμματος και μαθημάτων κατάρτισης. Επιπλέον, οι εταίροι του έργου θα προωθήσουν και θα ενισχύσουν την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα στα συστήματα πρόνοιας των χωρών και θα δημιουργήσουν ένα ανοιχτό πανεπιστήμιο, που θα αποτελέσει περιβάλλον κατάρτισης και δικτύωσης με σκοπό τον διάλογο, την έρευνα και την κοινωνική καινοτομία στο σύστημα πρόνοιας.
Πιο συγκεκριμένα, στόχος του έργου είναι να δημιουργήσει ένα περιεκτικό και ολοκληρωμένο μαθησιακό περιβάλλον με επίκεντρο την κοινωνική καινοτομία και επιχειρηματικότητα στον τομέα της πρόνοιας. Στο πλαίσιο αυτό θα δημιουργηθεί διαδικτυακό εκπαιδευτικό και υποστηρικτικό υλικό για κοινωνικούς επιχειρηματίες προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους καθώς και στις ανάγκες του τομέα της πρόνοιας και θα δημιουργηθεί η εκπαιδευτική πλατφόρμα WELFARE για κοινωνικούς επιχειρηματίες εισάγοντάς τους στην έννοια της κοινωνικής καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων για επιχειρηματίες, φοιτητές πανεπιστημίων και νέους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.
Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο έργο WELFARE είναι οι εξής: KMOP – Social Action and Innovation Centre (Ελλάδα), Vaxandi – Háskóli Íslands (Ισλανδία), Stimmuli (Ελλάδα), XWHY / Agency of Understanding (Λιθουανία) and VIVES (Βέλγιο).
The content of this publication represents the views of the author only and is its sole responsibility. The European Commission does not accept any responsibility for use that may be made of the information it contains.