BASE

BASE - Υπηρεσίες υποστήριξης προσφύγων και μεταναστών σε περιπτώσεις σεξουαλικής και έμφυλης βίας

Συμβολή στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών υποστήριξης και διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής και έμφυλης βίας.

Χρηματοδότηση: REC Διάρκεια: 01/2019-01/2021   


Πρόκληση

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (2008/2071INI), συνολικά 500.000 γυναίκες και κορίτσια σε όλη την Ευρώπη έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με έκθεση της Γενικής Γραμματείας για την Ισότητα των Φύλων, το 2018 η γραμμή βοήθειας έλαβε 5.088 κλήσεις, 4.116 (82%) εκ των οποίων αφορούσαν περιστατικά έμφυλης βίας. Από τις γυναίκες που τηλεφώνησαν μόλις το 9% ήταν μετανάστριες. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι παρά την μεγάλη εισροή μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα επίσημα στοιχεία για περιστατικά έμφυλης βίας κατά των μεταναστριών και προσφύγων.

Καινοτομία

Το ευρωπαϊκό έργο BASE έχει ως στόχο τη συμβολή στην ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών υποστήριξης και διαχείρισης περιστατικών σεξουαλικής και έμφυλης βίας, μέσω της ενδυνάμωσης των μεταναστριών και προσφύγων ώστε να δρουν ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές, αλλά και της ενίσχυσης των δυνατοτήτων των επαγγελματιών να επικοινωνούν με τα θύματα και να κατανοούν τις κοινωνικές και πολιτισμικές παραμέτρους. Το έργο υλοποιείται στην Ελλάδα, την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και το Ηνωμένο Βασίλειο.  

Δράσεις

Στην Ελλάδα, διεξήχθη έρευνα από το ΚΜΟΠ για τον εντοπισμό και την ανάλυση συγκεκριμένων πρακτικών κατά τη διαχείριση της έμφυλης βίας εις βάρος μεταναστριών / προσφύγων. Στο τέλος του έργου, θα εκπονηθεί μια συνοπτική έκθεση ερευνών, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πληροφορίες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστριες / πρόσφυγες / κορίτσια και το προφίλ των υπηρεσιών υποστήριξης και τις ανάγκες των επαγγελματιών.

Στο πλαίσιο του έργου θα υλοποιηθούν διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα. Εκπρόσωποι οργανώσεων που εργάζονται με μετανάστες και θύματα έμφυλης βίας, εκπρόσωποι από κοινότητες μεταναστών και από σχετικούς δημόσιους φορείς θα ενημερωθούν σχετικά με το Πρόγραμμα Σπουδών Πολιτισμικού Διαμεσολαβητή και την διαδικτυακή πλατφόρμα ανοικτής μάθησης.

Θα οργανωθούν επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους υπηρεσιών υποστήριξης και σχετικούς δημόσιους φορείς για τη διάδοση του προγράμματος BASE. Οι συμμετέχοντες θα αναλύσουν τα προβλήματα των χωρών και θα συζητήσουν τις κοινές στρατηγικές αντιμετώπισής τους. - Δύο συναντήσεις με εκπροσώπους παροχών υπηρεσιών υποστήριξης και τις Αρχές με σκοπό την υπογραφή πρωτοκόλλων συνεργασίας. - Τρεις εθνικές εκδηλώσεις μικρής κλίμακας: Οι βασικοί στόχοι θα είναι η ενημέρωση, η εμπλοκή, η προώθηση θετικών αλλαγών. - Διακρατικές διασκέψεις: Εκπρόσωποι της υποστηρικτικής δημόσιας οντότητας και των γυναικών μεταναστριών / προσφύγων θα κληθούν και θα συμμετάσχουν σε διάλογο σχετικά με το χειρισμό της έμφυλης βίας προς τα κορίτσια που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών/προσφύγων. - Την 1η και 2η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η 1η Διακρατική Διάσκεψη στην Coimbra της Πορτογαλίας μεταξύ των εταίρων, των φορέων/εκπροσώπων οργανώσεων που εργάζονται με κοινότητες μεταναστών αλλά θα παρευρίσκονται και γυναίκες μετανάστριες που έχουν πέσει θύματα έμφυλης και σεξουαλικής βίας.

REC
Το περιεχόμενο αυτής της περιγραφής του έργου αντιπροσωπεύει μόνο τις απόψεις του συντάκτη και αποτελεί αποκλειστική ευθύνη του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται καμία ευθύνη για τη χρήση που μπορεί να γίνει για τις πληροφορίες που περιέχει.

Εταίροι του Έργου

ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας
HFC (Κύπρος – Συντονιστής Έργου)
APCdP (Πορτογαλία)
GAF (Βουλγαρία)
Rinova Limited (Ηνωμένο Βασίλειο)
Abif (Αυστρία)
CESIE (Ιταλία)
ZRS KOPER (Σλοβενία)

Γράψτε ένα σχόλιο
ή ζητήστε βοήθεια.