NET-CARE

Net-Care - Κοινωνική Δικτύωση και Μέριμνα για Γυναίκες Πρόσφυγες / Μετανάστριες

Το Net-Care αποσκοπεί στην προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστριών και προσφύγων που είναι θύματα βίας λόγω φύλου.

Αριθμός συμφωνίας: 856909

Χρηματοδότηση: REC Διάρκεια: 08/2019-07/2021   


Πρόκληση

Η οδηγία της Ε.Ε. προβλέπει ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να παρέχουν επαρκή ιατρική και ψυχολογική φροντίδα στους πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο που έχουν υποστεί κάθε είδους βία η κακοποίηση. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τα Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα (European Union Agency for Fundamental Rights/ FRA) έχει υποδείξει οδηγίες και μέτρα για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας (GBV) κατά των γυναικών προσφύγων /μεταναστριών/ αιτουσών άσυλο, όπως η παροχή στέγης, η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, η σωστή εκπαίδευση του προσωπικού και η συνέργεια μεταξύ των σχετιζόμενων ευρωπαϊκών και εθνικών οργανισμών.

Ωστόσο, η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών για την πάταξη του φαινομένου είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Η απουσία καταρτισμένου προσωπικού, ολοκληρωμένου δικτύου συντονισμού μεταξύ των κέντρων υποδοχής και πρωτοκόλλου για την άμεση απόκριση στα κρούσματα είναι μερικά από τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές χώρες.

Καινοτομία

Το NET-CARE είναι ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που έχει στόχο να προάγει την κοινωνική ένταξη των γυναικών προσφύγων/μεταναστριών/αιτουσών άσυλο, που έχουν υπάρξει θύματα έμφυλης βίας (GBV), μέσα από (α) την διεπιστημονική δικτύωση και συνεργασία των εθνικών φορέων, των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (CSOs) και των δημόσιων οργανισμών, και (β) την επιμόρφωση των εμπλεκόμενων πολιτισμικών διαμεσολαβητών πάνω σε θέματα υγείας, κοινωνικής μέριμνας και νομικής υποστήριξης σε γυναίκες που είναι θύματα έμφυλης βίας.

Δράσεις

Συγκριτική μελέτη θα παρουσιάζει το εθνικό και διεθνές νομικό πλαίσιο προστασίας και αποκατάστασης των θυμάτων έμφυλης βίας, καταδεικνύοντας τυχόν κενά στον τρόπο που οι οργανισμοί αντιμετωπίζουν το φαινόμενο. Επίσης, θα δημιουργηθεί ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας με βάση το οποίο θα οριστεί ένα κοινό πλαίσιο στρατηγικών διαχείρισης.

Ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού με οδηγίες σχετικά με ζητήματα ιατρικής, κοινωνικής, νομικής και ψυχολογικής μέριμνας των προσφύγων/μεταναστριών/αιτουσών άσυλο που έχουν υπάρξει θύματα έμφυλης βίας, το οποίο θα διαμοιραστεί στους εργαζόμενους σε κέντρα υποδοχής, κλινικές, σχολεία και κοινωνικά κέντρα με στόχο την πρόληψη και καλύτερη διαχείριση των κρουσμάτων έμφυλης βίας.

Η δραστηριότητα αυτή προβλέπει άμεσες παρεμβάσεις με τους μετανάστες/πρόσφυγες δικαιούχους κέντρων καταπολέμησης της βίας, υπηρεσιών καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, κέντρων υποδοχής, νοσοκομείων και δικαστικών υπηρεσιών. Κύριος στόχος της είναι να ανταποκριθεί στις αναδυόμενες ανάγκες κοινωνικής προστασίας και υγειονομικής περίθαλψης των θυμάτων και να βελτιώσει την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των μεταναστών και των προσφύγων σχετικά με τις υφιστάμενες υπηρεσίες και προγράμματα που προλαμβάνουν και ανταποκρίνονται στην GBV.

Τα κύρια βήματα είναι:

  • Ανάπτυξη και διαβίβαση του κώδικα δεοντολογίας για τους πολιτιστικούς διαμεσολαβητές
  •  Άμεσες παρεμβάσεις πολιτιστικών διαμεσολαβητών με θύματα βίας μεταναστών και προσφύγων
  • Εκπαιδευτικό σετ εργαλείων για την προστασία και την απόκριση GBV (σύντομες χειρολαβές)
  • Ευαισθητοποίηση και εκπαιδευτικές συνεδρίες πολιτιστικών μεσολαβητών σε κοινότητες μεταναστών

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παραγωγή αυτού του περιεχομένου δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντικατοπτρίζει αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών, και η Επιτροπή δεν μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό.

Εταίροι του Έργου

ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας (Συντονιστής Έργου)
Λογότυπο της OXFAM Italia
OXFAM (Ιταλία)
Azienda Ospedaliero Universitaria Anna Meyer (Ιταλία)

ASEIS LAGARTO (Ισπανία)
University of Jaen (Ισπανία)
Generation 2.0 (Ελλάδα)

Centro Salute Globale (Ιταλία)

Γράψτε ένα σχόλιο
ή ζητήστε βοήθεια.