Δράσεις για ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΜΟΠ

Δράσεις για ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΜΟΠ

Προστατεύοντας το περιβάλλον, προστατεύουμε το κοινό μας σπίτι κι αυτό είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να συμβάλουμε όλοι μέσω εκπαιδευτικών δράσεων, οικολογικών παραγωγών ή/και βιώσιμης επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα  διαδικτυακής εκδήλωσης του ΚΜΟΠ την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2023, με θέμα «Καλλιεργώντας Περιβαλλοντική Συνείδηση».

Την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν διαδικτυακά σχεδόν 200 συμμετέχοντες/ουσες, συντόνισε ο Αντώνης Κλάψης, Αντιπρόεδρος του ΚΜΟΠ και Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Οι διαχειριστές Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΜΟΠ παρουσίασαν ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες σχετικά με την υλοποίηση βιώσιμων στρατηγικών ανάπτυξης και εργαλεία για βιώσιμες ψηφιακές επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η Ιωάννα Λαγιόκαπα παρουσίασε το προγράμμα A(rt)ction for Climate Change το οποίο έχει ως στόχο να θέσει τους εικαστικούς καλλιτέχνες στο επίκεντρο του περιβαλλοντικού κινήματος και να ενισχύσει τον ρόλο τους όσον αφορά στην ευαισθητοποίηση για την κλιματική αλλαγή και στην ενθάρρυνση βιώσιμων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών πρακτικών παγκοσμίως παρέχοντας τους τα κατάλληλα εργαλεία. Αναφέρθηκε επίσης στο Ευρωπαϊκό έργο Stars4SD που αποσκοπεί στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της συμμετοχής των νέων στα κοινά, προωθώντας τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω της κατάλληλης καθοδήγησης και κατάρτισης.

Ο Σταύρος Δελαβίνιας αναφέρθηκε με τη σειρά του στο έργο GameOn το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας μέσω της παροχής απαραίτητων δεξιοτήτων και γνώσεων γύρω από τον τομέα της ψηφιακής επιχειρηματικότητας, ενώ παρουσίασε και το πρόγραμμα Planning SE(E)DS που επικεντρώνεται στην εκπαίδευση πολιτών και φορέων της κοινωνίας των πολιτών για την προώθηση των αρχών της  κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας.

Στη θεματική σχετικά με την Εκπαίδευση και Περιβαλλοντική Ευαισθητοποίηση, η Νάσια Κασσελά, Διευθύντρια προγραμμάτων του Cyclades Preservation Fund (CPF), παρουσίασε εκπαιδευτικές δράσεις και πρακτικές ευαισθητοποίησης για την προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος των Κυκλάδων, ενώ η Κατερίνα Τοπούζογλου, Ιδρύτρια της All for Blue, επικεντρώθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης στην ευαισθητοποίηση για το θαλάσσιο οικοσύστημα. Αναφορά στην περιβαλλοντική εκπαίδευση για ένα βιώσιμο μέλλον έκανε η Παυλίνα Αλεξανδράτου, Συνιδρύτρια της ECOTIVITY-AMKE,  καθώς και ο Αλέξανδρος-Κώτσης Γιανναράκης, Περιβαλλοντολόγος – Οργάνωση Γη.

Στην ανάγκη για ενημέρωση σχετικά με το ζήτημα της διατροφής για ένα πιο βιώσιμο περιβάλλον αναφέρθηκαν ο Γιώργος Μπλέκας, Χημικός και συνταξιούχος καθηγητής Α.Π.Θ., και η Όλγα Κουνάρη, Κλινικός Διαιτολόγος – Παιδοδιατροφολόγος και Πρόεδρος του Μαθαίνω Διατροφή.

Με τη σειρά της, η Ηώ Σταυρίδη, Πρόεδρος ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, μίλησε για την Κοινωνική Επιχειρηματικότητα και το Περιβάλλον χρησιμοποιώντας πρακτικές του οργανισμού της. Σε παρόμοιο πλαίσιο, ο Ηλίας Β. Μεσσίνας, Αρχιτέκτονας, Μηχανικός Πολεοδόμος και Δημιουργός του ECOWEEK, παρουσίασε τον «Αειφορικό Σχεδιασμό και την Οικολογική Δόμηση στην Πράξη» δείχνοντας πώς συνδυάζονται πρακτικά τα περιβαλλοντικά κριτήρια με τις διαδικασίες ελαχιστοποίησης της ενεργειακής κατανάλωσης για όλο τον κύκλο ζωής των κτιρίων.

ℹ️ Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] ή στο 2103637547.

Leave a comment
or ask for help