Με στόχο την προώθηση της ισότητας των φύλων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω της ενίσχυσης της πολυμορφίας και του σεβασμού στη διαφορετικότητα, το ΚΜΟΠ, σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς φορείς, δημιούργησε ένα Εγχειρίδιο για την ουσιαστική εφαρμογή, παρακολούθηση και αξιολόγηση Σχεδίων Ισότητας Φύλων (GEP) στα Α.Ε.Ι.
Πρόκειται για στοχευμένες στρατηγικές που ανταποκρίνονται στις ανάγκες αντιμετώπισης του φαινομένου και αναδεικνύουν τον ρόλο των πανεπιστημίων ως φορέων αντιμετώπισης των έμφυλων διακρίσεων στην ευρύτερη κοινωνία.
Συγκεκριμένα, το Εγχειρίδιο περιλαμβάνει οδηγίες για την υλοποίηση κάθε σταδίου της διαδικασίας.
- Ανάλυση: συλλογή δεδομένων με βάση το φύλο, αξιολόγηση διαδικασιών και πρακτικών για τον έλεγχο έμφυλων ανισοτήτων και τη διασφάλιση αμεροληψίας ως προς το φύλο.
- Σχεδιασμός: ορισμός σαφών στόχων, δράσεων και μέτρων για την επίλυση τυχόν ευρημάτων, αξιοποίηση πόρων και καταλογισμός ευθυνών, ορισμός χρονοδιαγράμματος.
- Υλοποίηση: εφαρμογή και προώθηση δράσεων για τη διεύρυνση του δικτύου των ενδιαφερομένων.
- Παρακολούθηση: συνεχής παρακολούθηση και αξιολόγηση της πορείας της διαδικασίας και προσαρμογή των παρεμβάσεων με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων (EIGE), η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση στον Δείκτη Ισότητας Φύλων, με ποσοστό σημαντικά χαμηλότερο (58%) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (70,8%). Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (Ν. 4589/2019, Άρθρο 33) ορίζει τη συγκρότηση σε κάθε Α.Ε.Ι. Επιτροπής Ισότητας των Φύλων (Ε.Ι.Φ.) και την εφαρμογή Σχεδίου για την Ισότητα των Φύλων «για την προώθηση της ισότητας σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας και σε όλες τις διαδικασίες της ακαδημαϊκής ζωής».
Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στον τομέα ισότητας των φύλων, η εν λόγω πρωτοβουλία φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αναθεώρηση των GEP , διαμορφώνοντας εκπαιδευτικές κοινότητες χωρίς αποκλεισμούς.
Το Εγχειρίδιο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος PRO-GENDERING και είναι επίσης διαθέσιμο στα αγγλικά, ιταλικά, πολωνικά, λιθουανικά, γερμανικά και ολλανδικά.
Μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα εδώ.
Κατεβάστε το Εγχειρίδιο εδώ.