Εκδήλωση του ΚΜΟΠ: Η δύναμη της συμπεριληπτικής γλώσσας και το «αποτύπωμα» της ρητορικής μίσους

Εκδήλωση του ΚΜΟΠ: Η δύναμη της συμπεριληπτικής γλώσσας και το «αποτύπωμα» της ρητορικής μίσους

«Πες το συμπεριληπτικά…»: Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης του ΚΜΟΠ «Λόγος & Συμπερίληψη: Σημασία δεν έχει μόνο τι λέμε αλλά και πώς το λέμε», που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2024 στο Impact Hub.

 Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε για πρώτη φορά από τη ψυχολόγο και ερευνήτρια του ΚΜΟΠ, κα Γεωργία Αλεξάνδρου, το «Παιχνίδι της Συμπερίληψης», ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, που με δημιουργικό τρόπο μας βοηθάει να κατανοήσουμε τη δύναμη των λέξεων, να χρησιμοποιήσουμε τον συμπεριληπτικό λόγο στην καθημερινότητά μας και να προάγουμε τη συμπερίληψη στην πράξη.

Με τη χρήση διαδραστικών εργαλείων, τα συμμετέχοντα άτομα εξερεύνησαν πρακτικούς τρόπους για την προώθηση της συμπερίληψης και διαφορετικότητας στην επικοινωνία τους και κατά την εργασία τους με νέους/νέες. Όλα τα εργαλεία είναι δωρεάν και διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας EDI GO – Introducing the organizational approach to integration of Equality, Diversity, Inclusion Model in working with young people, καθώς και στην ιστοσελίδα του ΚΜΟΠ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, δημοσιογράφοι, ερευνήτριες και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών συζήτησαν για τη σημασία της συμπεριληπτικής γλώσσας και το “αποτύπωμα” της ρητορικής μίσους στη δημόσια σφαίρα. Στην εισαγωγή της η καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών, κα Μαργαρίτα Μαρκοβίτη, τόνισε τη σημασία της ευαισθητοποίησης του κοινού σχετικά με τη συμπεριληπτική γλώσσα.

Οι δημοσιογράφοι, κα Λασκαρίνα Λιακάκου και κα Μιρέλα Διαλετή, συμμετείχαν σε μια ζωντανή συζήτηση αναλύοντας τις προκλήσεις της ρητορικής μίσους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα social media. Μέσα από τη ματιά τους ως δημοσιογράφοι, παρουσίασαν παραδείγματα και ανέδειξαν τις ευθύνες των ΜΜΕ στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες του χώρου όταν καλύπτουν περιστατικά ρητορικής μίσους, άλλα και στο ρόλο που διαδραματίζουν τα social media.

Στη συνέχεια, η διαχειρίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΚΜΟΠ και εκπαιδεύτρια νεολαίας, κα Σοφία Κουδούνη,  από την ομάδα #HateTrackersGR καθοδήγησε τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες σε ένα διαδραστικό εργαστήριο. Μέσα από παραδείγματα της καθημερινότητας, ανέδειξε τι συνιστά ρητορική μίσους και πώς μπορούμε να την αναγνωρίσουμε και να την αντιμετωπίσουμε. Επίσης, μοιράστηκε με το κοινό τα αποτελέσματα της ενασχόλησης της τοπικής ομάδας του ΚΜΟΠ με την αντιμετώπιση της ρητορικής μίσους, όπως η διαχείριση του λογαριασμού στο Instagram HateTrackers GR και η προώθηση της διαδικτυακής εφαρμογής Hate Trackers Beyond Borders.

Η συνεπικεφαλής της Lean In Network Greece-Athens, κα Βίβιαν Φατούρου και η διερμηνέας και διαχειρίστρια ευρωπαϊκών προγραμμάτων του ΚΜΟΠ, κα Ελένη Δασκάλου παρουσίασαν τις προκλήσεις και τα οφέλη της χρήσης συμπεριληπτικής γλώσσας. Μέσα από την ομιλία τους, εξετάστηκαν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από την απουσία συμπεριληπτικότητας, καθώς και τρόποι ενθάρρυνσης της χρήσης της χωρίς να περιορίζεται η ελευθερία της έκφρασης.

Η εκδήλωση αποτέλεσε έναν χώρο διαλόγου και ανταλλαγής απόψεων με στόχο να αναδειχθεί η δύναμη της γλώσσας στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, εστιάζοντας στη σημασία της συμπερίληψης και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Μέσα από τις εισηγήσεις και τα εργαστήρια, οι παρευρισκόμενοι/-ες απέκτησαν πολύτιμα εργαλεία και γνώσεις για να προάγουν τη συμπερίληψη και να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους.

Leave a comment
or ask for help