Search
Close this search box.

EQUALS-EU: Περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες αλλά χαμηλή εκπροσώπηση σε τεχνολογία και πολιτική

Περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες αλλά χαμηλή εκπροσώπηση σε τεχνολογία και πολιτική

EQUALS-EU: Περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες αλλά χαμηλή εκπροσώπηση σε τεχνολογία και πολιτική

Περισσότερες γυναίκες επιχειρηματίες αλλά χαμηλή εκπροσώπηση σε τεχνολογία και πολιτική

Αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στον κλάδο της επιχειρηματικότητας, αλλά σοβαρή υποεκπροσώπησή τους σε θέσεις ηγεσίας, καθώς και στους τομείς της τεχνολογίας και της πολιτικής, προκύπτει από στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση του ΚΜΟΠ με θέμα «Η γυναικεία χειραφέτηση στην ψηφιακή εποχή».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, η οποία παρατήρησε πως, αν και έχει γίνει σημαντική πρόοδος τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην εκπροσώπηση των γυναικών τόσο στην επιχειρηματική όσο και στην πολιτική σκηνή, χρειάζεται να γίνουν και άλλα βήματα και να θεσμοθετηθούν ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες προκειμένου να υπάρξει πραγματική ισότητα.

Η επιχειρηματικότητα είναι ένας κλάδος στον οποίο καταγράφονται αυξητικές τάσεις συμμετοχής των γυναικών, ωστόσο στον τομέα της τεχνολογίας υπάρχει μια αντίφαση, τόνισε η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ), Καλυψώ Γούλα. Όπως ανέφερε, επικαλούμενη μελέτη της ICAP, το ποσοστό των επιχειρήσεων που διευθύνονται από γυναίκες ανήλθε σε 25,8% το 2021 από 19,6% το 2015. Ωστόσο, παρατηρείται υποεκπροσώπηση όσον αφορά στις γυναίκες που συμμετέχουν στην τεχνολογία αλλά και στην πολιτική, σημείωσε η κ. Γούλα.

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ, Αντωνία Τορρένς, ανέφερε ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οποία, το 2021, στον τομέα της τεχνολογίας, οι γυναίκες στην Ελλάδα εξακολουθούσαν να αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ένα τέταρτο (22%) των κατόχων διδακτορικού διπλώματος στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενώ αντιπροσώπευαν το 22,8% των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών στους τομείς Επιστήμης και Μηχανικής.

Όσον αφορά στη γυναικεία επιχειρηματικότητα, πρόσφατη έρευνα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top έδειξε πως οι γυναικείες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι συνήθως μικρές, εσωστρεφείς, έχουν περιορισμένο εύρος ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους και άρα είναι ευάλωτες σε κρίσεις, όπως για παράδειγμα η πανδημία. Όπως ανέφερε η Συνιδρύτρια του οργανισμού, Στέλλα Κάσδαγλη, η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις πρώτες θέσεις στη γυναικεία επιχειρηματικότητα ανάγκης, με το 37,4% των γυναικών επιχειρηματιών να δηλώνουν ότι η δημιουργία επιχείρησης αποτελεί για αυτές λύση επιβίωσης. Οι γυναικείες επιχειρήσεις είναι κυρίως ατομικές, καθώς μόλις το 23% των αυτοαπασχολούμενων γυναικών απασχολούν προσωπικό, ενώ από την έρευνα προέκυψε πως το 62% των γυναικών στην Ελλάδα χρηματοδοτούν οι ίδιες την επιχείρησή τους. Παράλληλα, τα έμφυλα στερεότυπα φαίνεται πως επηρεάζουν την ιδέα που έχουν και οι ίδιες οι γυναίκες για τις ικανότητές τους, καθώς για κάθε 10 άνδρες που θεωρούν τους εαυτούς τους ικανούς να γίνουν επιχειρηματίες στην Ελλάδα, μόνο 7 γυναίκες πιστεύουν το ίδιο. Αν εξαλειφθεί το έμφυλο χάσμα στην επιχειρηματικότητα και την εργασία, τα οφέλη δεν θα είναι μόνο ηθικά αλλά και οικονομικά, τόνισε η κ. Κάσδαγλη, εξηγώντας πως το ετήσιο παγκόσμιο ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 26%.

Για υποεκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις ευθύνης έκανε λόγο η Μαίη Ζαννή, Συνιδρύτρια και Πρόεδρος της οργάνωσης Women Act, υποστηρίζοντας πως αυτή θα πάψει να υφίσταται μόνο όταν αυξηθεί η παρουσία των γυναικών στη δημόσια σφαίρα.

Για την ανάγκη μεγαλύτερης εκπροσώπησης των γυναικών στον χώρο της πολιτικής αλλά και για περιστατικά σεξιστικού και ρατσιστικού λόγου σε βάρος γυναικών πολιτικών, μίλησαν η Χριστίνα Αλεξοπούλου, Βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ, και η Ράνια Σβίγγου, Υπεύθυνη Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης η Έρη Παυλάκη και η Νατάσα Γρηγοράκη, Συνιδρύτριες του Women Do Business, η Δήμητρα Λέτσα, CEO & Publisher της ιστοσελίδας Moonshot.news, και η Δάφνη Τσεβρένη, Συνιδρύτρια και Οικονομική Διευθύντρια της Clio Muse Tours, οι οποίες αναφέρθηκαν στις προκλήσεις που αντιμετώπισαν τόσο στο εργασιακό περιβάλλον όσο και ως γυναίκες επιχειρηματίες.

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος και Γενική Διευθύντρια στην οικονομική και πολιτική, ηλεκτρονική εφημερίδα Grtimes.gr, Μαρία Σαμολαδά.

Σχετικά με το πρόγραμμα EQUALS-EU

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος ΕQUALS-EU, στο οποίο συμμετέχει το ΚΜΟΠ. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος του έργου, Απόστολος Αλτιπαρμάκης, πρόκειται για την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων στην κοινωνική καινοτομία και την τεχνολογία και αποτελεί μέρος της παγκόσμιας συνεργασίας της Παγκόσμιας Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunications Union και των UN Women, ΕQUALS Global Partnership, για τη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων. Το EQUALS-EU συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου αυτού μέσω της παροχής πραγματικών ευκαιριών ανάπτυξης και ενίσχυσης, που θα ξεκινήσουν με την πραγματοποίηση ενός Hackathon στις  4-6 Μαΐου και στη συνέχεια με την ένταξη των νικητών αυτού σε ένα εξάμηνο πρόγραμμα «θερμοκοιτίδας».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ΕΔΩ.

ℹ️ Για διευκρινίσεις ή πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση ή το πρόγραμμα EQUALS-EU μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο τηλέφωνο 2103637547 ή στο email: [email protected].

 

Leave a comment
or ask for help