Search
Close this search box.

ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην καθημερινότητα

ΛΟΑΤΚΙ+

ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην καθημερινότητα

ΛΟΑΤΚΙ+

Διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «VoiceIt: ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα στην καθημερινότητα» διοργάνωσε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, στην οποία συμμετείχαν προσκεκλημένοι από τον χώρο της πολιτικής, της εκπαίδευσης και της δημοσιογραφίας, οι οποίοι επιχείρησαν να εξετάσουν τις προκλήσεις και τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα κατά την συμμετοχή τους στην πολιτική και σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας.

Ειδικότερα, στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, η Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Α.Π.Θ. Δήμητρα Κογκίδου, ο Εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης Απόστολος Καραμπαΐρης,  η Συντονίστρια του έργου και Ερευνήτρια ΚΜΟΠ,  Μαρία- Έλλη Δουφεξή Καπλάνη, η Ερευνήτρια UNRISD Maggie Carter,  η δημοσιογράφος Χριστίνα Χελά, η εκπρόσωπος της Anziani e non solo Rebecca Graziosi, και ο Εκπρόσωπος Accept Κύπρου, Ανδρέας Ανδρέου. Την εκδήλωση συντόνισε ο Aρχισυντάκτης του The Toc, Χάρης Ιωάννου.

Στην εκπροσώπηση και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα στην εμπλοκή τους στην πολιτική αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης. «[bctt tweet=”Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2019 μόνο το 40% του ελληνικού κοινού δήλωσε ότι θα αισθανόταν άνετα να έχει έναν ΛΟΑΤΚΙ+ δημόσιο αξιωματούχο” username=”kmop_ngo”]» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια μίλησε για την πίεση του να είναι ανοιχτά ΛΟΑΤΚΙ+ και παράλληλα να κατέχει δημόσιο αξίωμα: «Mόνο που υπάρχω, κάνει κάποιους να αισθάνονται άβολα. Κι αυτό είναι ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που περιμένουν να αποτύχουμε.»

Ακόμη ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρθηκε στον τρόπο που τα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, μιλώντας και για την προσωπική του εμπειρία: «Τα media ακόμη δεν ξέρουν πως να διαχειριστούν την ύπαρξη των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη πολιτική, σίγουρα δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τη δική μου. Όταν ορκίστηκα Υφυπουργός υπήρχε ενδιαφέρον, αλλά όλη η προσέγγιση ήταν “πως διαχειρίζομαι ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο” και στο πόσο πολύ θα ήθελα να εστιάσω στην προσωπική του ζωή και όχι στις πολιτικές του τοποθετήσεις.»

Στα πολύ σημαντικά ευρήματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Ιταλία στα πλαίσια του έργου αναφέρθηκε η Συντονίστρια του έργου και Ερευνήτρια ΚΜΟΠ, Μαρία- Έλλη Δουφεξή Καπλάνη, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κατά τη διάρκεια της έρευνας εντοπίσαμε πως υπάρχει ελλιπής γνώση για τις διάφορες πτυχές που αφορούν τη ΛΟΑΤΚΙ+ καθημερινότητα και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, ακόμη και γι’ αυτά που είναι νομικά κατοχυρωμένα.»

Για την συμπερίληψη και προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιών στην εκπαίδευση μίλησε η  Καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων του Α.Π.Θ., Δήμητρα Κογκίδου: «Όλοι μας θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο που θα μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθερα και άφοβα ανεξαρτήτως ερωτικού/σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας/ έκφρασης φύλου. Δυστυχώς όμως δεν είναι αυτός ο κόσμος στον οποίο ζούμε.»

Για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα και  τις σύγχρονες διεκδικήσεις μίλησαν η Ερευνήτρια, του UNRISD Maggie Carter και ο εκπρόσωπος του Thessaloniki Pride – Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής για τη σύνταξη Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ Απόστολος Καραμπαΐρης, ενώ σχετικά με την  επίδραση των ΜΜΕ στη διαμόρφωση των αντιλήψεων σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα και δικαιώματα αναφέρθηκε στην ομιλία της η δημοσιογράφος Χριστίνα Χελά.

Η εκδήλωση διεξήχθη στο πλαίσιο του έργου “VoiceIt: Strengthening LGBTQI+’s Voice in Politics” , το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα REC της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιείται στην Ελλάδα από το ΚΜΟΠ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ: https://www.facebook.com/kmop.eu/videos/911331762808915

Leave a comment
or ask for help