Search
Close this search box.

ORIENT | Εκπαιδευτικοί πόροι και εργαλεία για την αξιοποίηση του orienteering σε δράσεις κοινωνικής ένταξης

Orienteering - orient project

ORIENT | Εκπαιδευτικοί πόροι και εργαλεία για την αξιοποίηση του orienteering σε δράσεις κοινωνικής ένταξης

Orienteering - orient project

Εκτός από τα πολλαπλά οφέλη του στη σωματική και ψυχική υγεία, ο αθλητισμός έχει τη δύναμη να συμβάλει στην ενσωμάτωση και κοινωνική ένταξη ευάλωτων και μη προνομιούχων ομάδων – ιδίως νέων.

Το Orienteering – ή αλλιώς το άθλημα του προσανατολισμού, γνωστότερο κυρίως σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης – είναι άθλημα στο οποίο οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες προσπαθούν να προσανατολιστούν ώστε να βρουν διάφορα σημεία στον χάρτη. Δραστηριότητες orienteering μπορεί να πραγματοποιηθούν σε αστικό ή φυσικό περιβάλλον – στην πόλη, σε πάρκα ή στο δάσος – με ή χωρίς πυξίδα. Πρόκειται για μια ευχάριστη και διασκεδαστική δραστηριότητα, σαν κυνήγι θησαυρού, η οποία εξασκεί δεξιότητες, όπως η λήψη αποφάσεων, η εύρεση λύσεων, η παρατηρητικότητα, η ομαδικότητα, αλλά και η κοινωνική ενσωμάτωση.

Τα οφέλη αυτά του orienteering εξερεύνησε και ανέδειξε τα τελευταία δύο χρόνια η ευρωπαϊκή δράση ORIENT, η οποία υλοποιήθηκε στην Ελλάδα από το ΚΜΟΠ. Στόχος μας ήταν να συμβάλουμε στην κοινωνική ενσωμάτωση νέων από διαφορετικές κοινωνικές και πολιτισμικές ομάδες, παρέχοντάς τους την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν και να αναπτύξουν νέες δεξιότητες μέσω του orienteering.

Στο πλαίσιο του έργου, δημιουργήσαμε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για επαγγελματίες που εργάζονται με νέους, φορείς χάραξης πολιτικής, αλλά και το ευρύ κοινό.

  • Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΟRIENT, που περιλαμβάνει πληροφορίες για το orienteering και συστάσεις για το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί από φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, αθλητικούς συλλόγους κ.ά.
  • Ανθολογία ORIENT, η οποία αποτελεί μια συλλογή γνώσεων, καλών πρακτικών, εργαλείων και μεθοδολογιών που συνδέονται με την αξιοποίηση του orienteering για κοινωνικούς σκοπούς.
  • H Συλλογή Διαδρομών ΟRIENT, η οποία περιλαμβάνει όλες τις δράσεις orienteering που πραγματοποιήθηκαν στις χώρες εταίρους.
  • Το Μανιφέστο του ORIENT με συστάσεις προς φορείς χάραξης πολιτικής για τις δυνατότητες του orienteering.

Το υλικό που δημιουργήθηκε είναι δωρεάν διαθέσιμο ΕΔΩ.

Στη διάρκεια υλοποίησης του έργου, πραγματοποιήθηκαν επίσης πλήθος δραστηριοτήτων και αθλητικών εκδηλώσεων στις οποίες άνθρωποι όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το άθλημα του προσανατολισμού, να συμμετάσχουν σε βιωματικές δράσεις για την προώθηση της ισότητας και της περιβαλλοντικής συνείδησης μέσω του αθλητισμού, αλλά και να ενημερωθούν για τη σημασία προστασίας της βιοποικιλότητας σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, όπως στη Ρεματιά Χαλανδρίου. Πραγματοποιήσαμε ακόμη εκπαιδεύσεις για επαγγελματίες από τον χώρο του αθλητισμού (γυμναστές/στριες κ.α.), εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους/ες σε φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούν το άθλημα του προσανατολισμού για την ενδυνάμωση νέων ανθρώπων από ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Η δράση ORIENT υλοποιήθηκε μέσα από τη συνεργασία έξι οργανισμών από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Αυστρία και τη Βοσνία Ερζεγοβίνη: το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, το CSI – Centre for Social Innovation, την CESIE, την BSDA, την WUS AUSTRIA και το SMOC – Sarajevo Meeting Of Culture.

ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου https://orientproject.eu/ ή να επικοινωνήσετε με το ΚΜΟΠ στο email [email protected] ή τηλεφωνικά στο 210 3637547.

Leave a comment
or ask for help