Search
Close this search box.

Ρύπανση των ωκεανών: Ολέθριες οι επιπτώσεις της στον άνθρωπο και στο περιβάλλον

ρύπανση των ωκεανών

Ρύπανση των ωκεανών: Ολέθριες οι επιπτώσεις της στον άνθρωπο και στο περιβάλλον

ρύπανση των ωκεανών

Ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με τη ρύπανση των ωκεανών και τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών στις 8 Ιουνίου.

Η εκδήλωση έφερε στο προσκήνιο τις καταστροφικές επιπτώσεις της θαλάσσιας ρύπανσης από πλαστικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα, η Zάνα Κοντομανώλη, Yπεύθυνη του προγράμματος Clean Blue Paros, παρουσίασε πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Common Seas, σύμφωνα με την οποία 8 στους 10 ανθρώπους βρέθηκαν να έχουν μικροσωματίδια πλαστικού στο αίμα τους. Μεταξύ άλλων, παρουσίασε το πρόγραμμα Clean Blue Paros, μια πρωτοβουλία της Common Seas σε συνεργασία  με τον Δήμο Πάρου, που έχει στόχο να γίνει η Πάρος το πρώτο νησί στη Μεσόγειο χωρίς πλαστικά  απορρίμματα μιας χρήσης.

Σύμφωνα με τον οργανισμό All For Blue, ο οποίος υλοποιεί δράσεις υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών, την περίοδο 2017-2012 η συντριπτική πλειονότητα των απορριμμάτων που αφαιρέθηκαν από τις ακτές ήταν πλαστικά (73%), ενώ τα τελευταία χρόνια στην πρώτη πεντάδα της λίστας προστέθηκαν και τα πανδημικά απορρίμματα. Από τα πλαστικά απορρίμματα που συλλέχθηκαν στους παράκτιους καθαρισμούς, το 32% ήταν μπουκάλια, το 28% σακούλες, το 22% καπάκια, το 20% ποτήρια, το 15% καλαμάκια και το 5% συσκευασίες, ενώ από τα πανδημικά απορρίμματα που συλλέχθηκαν, η πλειονότητα (72%) ήταν μάσκες, ανέφερε η Κατερίνα Κυλερτζή, Ερευνήτρια στην All For Blue.

Την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας του αποβλήτου επεσήμανε ο Σπύρος Μποφυλάτος, Συμβασιούχος Διδάσκων, Εργαστήριο Πολύπλοκων Συστημάτων & Σχεδίασης Υπηρεσιών, Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αυτό που σήμερα βλέπουμε σαν σκουπίδι είναι δυνητικά ένα πολύ χρήσιμο υλικό» στο οποίο μπορούμε να δώσουμε αξία, στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Ο ίδιος παρουσίασε μια καινούργια μεθοδολογία που έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο και αφορά σε έναν νέο τρόπο σχεδίασης προϊόντων, με έμφαση στο υλικό και με στόχο τη δημιουργία ενός θετικού περιβαλλοντικού αντίκτυπου.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν δράσεις και πρωτοβουλίες για τη μείωση των πλαστικών στις θάλασσες, καθώς και τρόποι με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ανακυκλώσιμα υλικά στην τέχνη και να ενθαρρυνθούν οι νέοι να αναλάβουν δράση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Τη συζήτηση συντόνισε ο υπεύθυνος διαχείρισης του προγράμματος OCEA(n)RT, Βασίλης Γιαννιάς.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.youtube.com/watch?v=a6dI2_jXVYg

 

Το πρόγραμμα OCEA(n)RT

Η Αριάδνη Ματράκα, Project Manager στο ΚΜΟΠ, παρουσίασε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα OCEA(n)RT, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε και η εκδήλωση. Όπως είπε, το OCEA(n)RT πρόκειται να αναπτύξει τις δεξιότητες των εργαζομένων στον τομέα της νεολαίας, ενισχύοντας και την ικανότητά τους να παρακινήσουν τη νέα γενιά να δράσει για τη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων μέσω των εικαστικών τεχνών. Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δημιουργηθεί ένας οδηγός για οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, της νεολαίας, του περιβάλλοντος και για πολιτιστικές ομάδες, ο οποίος θα περιλαμβάνει καλές πρακτικές για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των νέων σε δραστηριότητες και δράσεις για την προστασία των ωκεανών. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα πρόγραμμα ανάπτυξης ικανοτήτων, τριών εκπαιδευτικών ενοτήτων – εννέα μαθημάτων με σκοπό την εκπαίδευση και κατάρτιση εργαζόμενων στον τομέα της νεολαίας σχετικά με την προστασία των ωκεανών και τη χρήση της τέχνης ως μέσο ευαισθητοποίησης και αφύπνισης.

Το OCEA(n)RT χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Erasmus+ Στρατηγικές Συμπράξεις στην Εκπαίδευση Ενηλίκων της Ε.Ε. και υλοποιείται στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Σουηδία, τη Μ. Βρετανία και την Ισπανία.

 

️ Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κ. Γιαννιά στο τηλέφωνο 2103637547 ή στο email [email protected].

Leave a comment
or ask for help