Διαθέσιμο σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι το εκπαιδευτικό υλικό που αναπτύχθηκε από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, στο πλαίσιο του προγράμματος iWell, με στόχο την ενδυνάμωση των μαθητών/τριών 6-12 ετών προκειμένου να διάγουν μια υγιή ζωή στο διαδίκτυο.
Το εκπαιδευτικό υλικό είναι κατάλληλο για εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε μαθητές Δημοτικού. Στόχος του είναι να ενισχύσει την κοινωνική και ψηφιακή ευημερία των μαθητών, βοηθώντας τα παιδιά να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να λαμβάνουν ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με τη χρήση των ψηφιακών μέσων ελέγχοντας τους καθοριστικούς για την υγεία τους παράγοντες.
Συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στο να αναπτύξουν οι εκπαιδευτικοί τις ψηφιακές δεξιότητες και τις δεξιότητες ζωής των μαθητών/τριών χρησιμοποιώντας ποικίλες μεθοδολογίες – επικεντρωμένες στον/την μαθητή/τρια, βιωματικές, συνεργατικές και συμμετοχικές (π.χ. παιχνίδια ρόλων, ομαδικά παιχνίδια, συζητήσεις). Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία στους/τις μαθητές/τριες πρώτα να εξασκηθούν και στη συνέχεια να αποκτήσουν τις γνώσεις, τις στάσεις και τις δεξιότητες που χρειάζονται για μια πιο υγιή ζωή εκτός και εντός του διαδικτύου.
Το εκπαιδευτικό υλικό περιλαμβάνει τρεις ενότητες – συναισθηματική ευημερία, κοινωνική ευημερία και ψηφιακή ευημερία – ενώ κάθε ενότητα περιλαμβάνει τρία μαθήματα. Κάθε μάθημα περιλαμβάνει τρεις μαθησιακές δραστηριότητες και διαρκεί περίπου 45 λεπτά.
Μπορείτε να κατεβάσετε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΕΔΩ.
Λίγα λόγια για το iWell
Το ευρωπαϊκό Erasmus+ πρόγραμμα iWell επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των μαθητών/τριών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας 6–12 ετών, στη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Ιταλία, προκειμένου να διάγουν μια υγιή ζωή στο διαδίκτυο. Επιδιώκοντας να ενισχύσει τις ψηφιακές δεξιότητες και τις δεξιότητες ζωής των μαθητών/τριών (λήψη αποφάσεων, κοινωνικές δεξιότητες και αυτοπεποίθηση), έτσι ώστε να χρησιμοποιούν τα ψηφιακά μέσα με ισορροπημένο τρόπο, το iWell υποστηρίζει τους εκπαιδευτικούς στο να γίνουν «ενεργοί συντελεστές για την υγεία». Ειδικότερα, το έργο φιλοδοξεί να διευκολύνει τη διδασκαλία των δεξιοτήτων κατανόησης και κριτικής σκέψης στον τομέα της υγείας και να μεγιστοποιήσει τις σχετικές ευκαιρίες μάθησης, παρέχοντας στους εκπαιδευτικούς νέες προσεγγίσεις, μεθοδολογίες ΤΠΕ και ερευνητικά τεκμηριωμένα δεδομένα σε σχέση με την ενσωμάτωση νέων εργαλείων σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
ℹ️ Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με την κ. Αριάδνη Ματράκα στο email [email protected] ή στο τηλ. 2103637547.