Search
Close this search box.

Το Live Without Bullying στις δράσεις «Ψηφιακής Κουλτούρας» της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Live Without Bullying

Το Live Without Bullying στις δράσεις «Ψηφιακής Κουλτούρας» της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας

Live Without Bullying

Εντυπωσιακά μεγάλη ανταπόκριση είχε η ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την υποστήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και το πρόγραμμα ‘Live Without Bullying’, που υλοποιεί το ΚΜΟΠ, αποδεικνύοντας την ανάγκη του κοινού να ενημερωθεί σχετικά με τους τρόπους πρόληψης, αναγνώρισης και αντιμετώπισης του διαδικτυακού εκφοβισμού, ενός φαινομένου που έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στην περίοδο της πανδημίας.

Στόχος της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Άγγελου Χαριστέα στο πλαίσιο των δράσεων «Ψηφιακής Κουλτούρας», και με θέμα «Stop Cyberbullying», ήταν να βοηθήσει τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και ολόκληρη τη σχολική κοινότητα να αναπτύξουν στρατηγικές για την κατανόηση, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε πως προτεραιότητα της Περιφέρειας είναι η κοινωνία, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας και ειδικά ζητήματα που αφορούν στα παιδιά μας. «Είμαστε όλοι εδώ μαζί, μια γροθιά, για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά και προανήγγειλε την πρόθεση να υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ της ΕΝΠΕ και του ΚΜΟΠ.

Η κ. Αντωνία Τορρένς, Εκπαιδευτική Ψυχολόγος, Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ και δημιουργός της δράσης Live Without Bullying, αναφέρθηκε στον σοβαρό ψυχολογικό αντίκτυπο που έχει ο διαδικτυακός εκφοβισμός στα παιδιά, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σωστής και έγκαιρης αντιμετώπισης του φαινομένου από γονείς και εκπαιδευτικούς. «Ο διαδικτυακός εκφοβισμός είναι μία από τις πιο επικίνδυνες εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ένα παιδί, και να έχει τόσο αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία του, που να προκαλέσει προβλήματα για το υπόλοιπο της ζωής του», τόνισε.

Μερικές από τις βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο διαδικτυακός εκφοβισμός στα παιδιά, σύμφωνα με την κ. Τορρένς, είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση, οι διαταραχές ύπνου και η νευρική συμπεριφορά, η ανορεξία, τα μαθησιακά προβλήματα, ακόμα και οι αυτοκτονικές σκέψεις, ενώ μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικές μετατραυματικές συμπεριφορές, αυτοκαταστροφικές τάσεις, κατάχρηση αλκοόλ και ουσιών, προβλήματα αυτοεκτίμησης και δυσκολίες ως προς την επαγγελματική τους αποκατάσταση.

Σε ό,τι αφορά την υπερβολική χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά, η κ. Τορρένς υποστήριξε ότι η επιβολή κανόνων και η επίβλεψη του χρόνου που αφιερώνουν σε διαδικτυακές δραστηριότητες δεν μειώνουν απαραίτητα την πιθανότητα θυματοποίησης των παιδιών. Αντίθετα,  τόνισε ότι η συζήτηση του γονιού με το παιδί και η κριτική αξιολόγηση της δραστηριότητάς του στο διαδίκτυο μειώνει την πιθανότητα να πέσει θύμα εκφοβισμού.

STOP Cyberbullying

Το πρόγραμμα Live Without Bullying, το οποίο υλοποιείται από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας από το 2015, έχει ως στόχο την άμεση υποστήριξη παιδιών και εφήβων που αντιμετωπίζουν προβλήματα σχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού. Μέσω της σχετικής διαδικτυακής πλατφόρμας και αντίστοιχης εφαρμογής για κινητά, μαθητές ηλικίας 13 έως 18 ετών, γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώνυμα και δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και πληροφόρησης.

Στα σοβαρά ψυχοκοινωνικά προβλήματα που βίωσαν τα παιδιά και οι έφηβοι εξαιτίας της πανδημίας αλλά και στην ψυχοσύνθεση των θυμάτων του εκφοβισμού αναφέρθηκε από την πλευρά του ο κ. Βάιος Νταφούλης, Διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος του Γ.Ν.Θ. Ιπποκράτειο, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της επικοινωνίας και καλλιέργειας κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ ενηλίκων και παιδιών για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου.

Σημαντικές συμβουλές για τη διαχείριση περιστατικών διαδικτυακού εκφοβισμού έδωσε ο κ. Γιώργος Αποστολίδης, Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος, τονίζοντας πως «το κλειδί στην αντιμετώπιση του cyberbullying είναι η επικοινωνία και η διαπαιδαγώγηση στο πλαίσιο της οικογένειας και του σχολείου για τους ανήλικους».

Ο κ. Αποστολίδης συμβούλεψε τους γονείς να ενθαρρύνουν το παιδί τους να μιλήσει για τον εκφοβισμό, να το συμβουλέψουν να μην απαντάει στα μηνύματα των δραστών, αλλά και να μην ενθαρρύνουν τα αντίποινα. Πρόσθεσε επίσης πως θα πρέπει να διαφυλάξουν τα αποδεικτικά στοιχεία, όπως τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις από τις οποίες προέρχονται τα κακόβουλα μηνύματα, προκειμένου να βοηθήσουν την Αστυνομία να διερευνήσει το αδίκημα. Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας και η Υποδιεύθυνση Βορείου Ελλάδος δέχονται τις καταγγελίες στο τηλέφωνο 11188.

Σύντομο χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο κ. Θωμάς Μπαχαράκης, Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος τόνισε πως εκδηλώσεις σαν τη σημερινή «δίνουν τη γνώση που χρειάζεται ούτως ώστε να υιοθετήσουμε στάσεις σωστές και να αποκτήσουμε δεξιότητες που θα μας επιτρέψουν να πλοηγούμαστε με ασφάλεια στο διαδίκτυο, ιδιαίτερα τα νέα παιδιά».

Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος, Γενική Διευθύντρια του GRTimes.gr, κ. Μαρία Σαμολαδά, η οποία υπογράμμισε το πόσο σημαντικό είναι να κατανοούν τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί τα θετικά και τα αρνητικά της διαδικτυακής κουλτούρας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ημερίδα εδώ:

Leave a comment
or ask for help