Search
Close this search box.

10 Οκτωβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

World Mental Health day

10 Οκτωβρίου | Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

World Mental Health day

Σήμερα, 10 Οκτωβρίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία στοχεύει να προβάλει τα ζητήματα της ψυχικής υγείας καθώς και να καταδείξει την ανάγκη αντιμετώπισής τους, ιδίως μετά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το φετινό θέμα, όπως αυτό έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι «Ψυχική υγεία για όλους – Ας την κάνουμε πραγματικότητα». Η προώθηση της καλής ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη, επηρεάζει την καθημερινότητά μας, ενώ συμβάλλει θετικά στην ανάπτυξη και ευημερία του ανθρώπου.

Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα με την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού, η ψυχική υγεία πολλών συνανθρώπων μας επιδεινώθηκε. Εργαζόμενοι πρώτης γραμμής, φοιτητές, μαθητές, γονείς, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, άτομα που ζουν μόνα τους έχουν πληγεί ιδιαίτερα.

Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση και να προστατεύσουμε την ψυχική υγεία και ευημερία όλων απαιτείται συνεργασία και έγκαιρη δράση. Άλλωστε η αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας είναι κεντρικής σημασίας και οφείλουμε όλοι μας να κάνουμε πραγματικότητα την ποιοτική φροντίδα ψυχικής υγείας για όλους.

Η βελτίωση της ψυχικής υγείας και η ψυχοκοινωνική ενδυνάμωση των ατόμων, με έμφαση στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αποτελεί προτεραιότητα για το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας. Μέσα από μία σειρά δράσεων και καινοτόμων πρακτικών, υποστηρίζουμε την ψυχοκοινωνική τους ενσωμάτωση, καθώς και την ενδυνάμωση των δεξιοτήτων των φροντιστών/επαγγελματιών ψυχικής υγείας.

Στο πλαίσιο του ευρύτερου Εθνικού Προγράμματος «Ψυχαργώς», το ΚΜΟΠ λειτουργεί από το 2004 τρία οικοτροφεία ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για ενήλικες με βαριές ψυχικές ασθένειες, οι οποίοι έχουν ανάγκη συνεχούς υποστήριξης, καθώς και ένα Κέντρο Ημέρας για νεαρά άτομα (20-40 ετών), τα οποία αντιμετωπίζουν ελαφρές ψυχικές ασθένειες.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τα οικοτροφεία «Καλυψώ» και «Αλκυονίς» που βρίσκονται στο Καπανδρίτι Αττικής, και το οικοτροφείο «Προοπτική» στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Κάθε ένα από αυτά παρέχει στέγη, θεραπευτικές και κοινωνικές υπηρεσίες σε 15 άτομα με βαριές ψυχώσεις και νοητική στέρηση. Οι μονάδες είναι στελεχωμένες από εξειδικευμένους επαγγελματίες, οι οποίοι απαρτίζουν την πολυκλαδική θεραπευτική ομάδα της κάθε δομής (ψυχίατρο, ψυχολόγο, προϊστάμενο, κοινωνικό λειτουργό, εργοθεραπευτή, νοσηλευτές και βοηθητικό προσωπικό) και παρέχουν 24ωρη φροντίδα στους ασθενείς μέσω εξατομικευμένων δράσεων αποκατάστασης και επανένταξης.

Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας «Αριάδνη» βρίσκεται στο Φάληρο και αφορά άτομα ηλικίας 20-40 ετών με χρόνιες ψυχικές παθήσεις, με μέτρια είτε υψηλή  λειτουργικότητα, τα οποία λόγω της νόσου τους βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση. Το κέντρο παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, ομάδες δραστηριοτήτων, εξατομικευμένη εργοθεραπεία και ένα πλήθος πρακτικών ασκήσεων που στοχεύουν στην κατά το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονόμηση των επωφελούμενων.

Παράλληλα, το ΚΜΟΠ συμμετείχε ενεργά με μία ομάδα ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών τη Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10306 για τον κορωνοϊό, επιδιώκοντας να συνεισφέρει ως φορέας στην ανακούφιση των συνανθρώπων μας.

Δράσεις για την προώθηση της ψυχικής υγείας μέσω Ευρωπαικών πρωτοβουλιών

Το “WeToo- Protecting mental health: Empowering frontline workers and SGBV victims and survivors” είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχει το ΚΜΟΠ με στόχο να υποστηρίξει τους επαγγελματίες πρώτης γραμμής να αντιμετωπίσουν το άγχος που βιώνουν στην εργασία τους με θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας, καθώς και τις γυναίκες που είχαν υπάρξει θύματα σεξουαλικής και έμφυλης βίας (SGBV) κατά την ανάρρωσή τους. Μέσα από τη δημιουργία ενός εργαλείου αξιολόγησης δίνεται η δυνατότητα σε επαγγελματίες να μάθουν περισσότερα για το άγχος, την ψυχική δυσφορία και τα τραύματα από τα περιστατικά σεξουαλικής και έμφυλης βίας. Η πρωτοβουλία WeToo υλοποιείται στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σερβία, τη Γερμανία και τη Βουλγαρία και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια (REC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Περισσότερες πληροφορίες στο www.wetooproject.eu και στο [email protected]

Παράλληλα, το ΚΜΟΠ, σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΜ-Θ, υλοποιεί το πρόγραμμα «ΔΙΔΩ», επιδιώκοντας να καλύψει την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την ψυχική υγεία και τα δικαιώματα των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς και να ενισχύσει τη συνεργασία των διαφορετικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, σχετικά με τη θωράκιση των δικαιωμάτων των ληπτών υπηρεσιών  τους. Πρόκειται για ένα έργο που απευθύνεται σε δημόσιους υπάλληλους, εργαζόμενους στον τομέα της ψυχικής υγείας, εργαζόμενους στα ΜΜΕ, φοιτητές δημοσιογραφίας, μέλη της σχολικής κοινότητας, κρατικούς και κοινωνικούς φορείς αλλά και το ευρύ κοινό. Το έργο υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη και κατά τη διάρκειά του έχουν  επιμορφωθεί και ενημερωθεί περισσότεροι από 100 επαγγελματίες για θέματα ψυχικής υγείας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο https://www.didoproject.gr και στο [email protected]

Το ευρωπαϊκό έργο Let’s Talk, που συμμετέχει το ΚΜΟΠ στοχεύει στην ενίσχυση των δεξιοτήτων των νέων εργαζομένων να υποστηρίξουν την ψυχική υγεία ατόμων, με έμφαση στην προσέγγιση του φύλου σε θέματα ψυχικής υγείας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο [email protected]

Παράλληλα, το ΚΜΟΠ συμμετέχει στο έργο REBOOT NOW, μια διακρατική πιλοτική πρωτοβουλία με επίκεντρο το παιδί, που στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας μεταξύ των παιδιών/νέων ενδυναμώνοντας την ψυχική τους ανθεκτικότητα και την κριτική τους ικανότητα. Μέσω του προγράμματος αυτού το φετινό ακαδημαικό έτος θα λειτουργήσει υπηρεσίες ψυχολογικής συμβουλευτικής μέσα σε σχολεία για την υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο [email protected].

Στο πλαίσιο των δράσεών του για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, το ΚΜΟΠ συμμετέχει στο ευρωπαϊκό Erasmus+ πρόγραμμα “Dialogic Minds: Transferring Dialogic Literary Gatherings to mental health across Europe”, με στόχο να προωθήσει την κοινωνική ένταξη των ενήλικων ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας, εφαρμόζοντας μία καινοτόμα πρακτική συζητήσεων αναφορικά με την λογοτεχνία. Το έργο έχει ήδη εκπαιδεύσει 20 ψυχολόγους και επαγγελματίες στον χώρο της ψυχικής υγείας, ενώ έχει ξεκινήσει και η πιλοτική εφαρμογή της μεθόδου στην Ελλάδα για 10 ωφελούμενους/λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για δήλωση ενδιαφέροντος, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο [email protected] ή στην ιστοσελίδα του έργου https://www.dialogicminds.eu/

Τέλος, το πρόγραμμα “ARTY- Digital art therapy for youth with developing or existing mental health conditions”, στοχεύει στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών και άλλων επαγγελματιών που εργάζονται με νέους που πάσχουν από ψυχιατρικές διαταραχές, ώστε να είναι σε θέση να τους προσφέρουν συνεχή υποστήριξη ακόμη και κατά τη διάρκεια καταστάσεων καραντίνας, χρησιμοποιώντας θεραπευτικές μεθόδους που βασίζονται στην ψηφιακή τέχνη. Πρόκειται για ένα διετές ευρωπαϊκό έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ και υλοποιείται στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και τη Ρουμανία. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο www.artyproject.eu και στο [email protected]

Ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις του ΚΜΟΠ στον τομέα της ψυχικής υγείας εδώ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις μας μπορείτε να επικοινωνήσετε στο 210-3637547 ή στο kmop@kmop.org.

Leave a comment
or ask for help