Search
Close this search box.

Συζήτηση του ΚΜΟΠ για τον κοινωνικό επιχειρηματικό αντίκτυπο

Συζήτηση του ΚΜΟΠ για τον κοινωνικό επιχειρηματικό αντίκτυπο

Μπορεί μια επιχείρηση να κάνει τον κόσμο καλύτερο;

Μια συζήτηση του ΚΜΟΠ για τον κοινωνικό επιχειρηματικό αντίκτυπο

Πώς μπορεί μια επιχείρηση εκτός από το οικονομικό της κέρδος να επιφέρει και κοινωνική αλλαγή, προσφέροντας ευκαιρίες στους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας; Πώς μπορεί η επιχειρηματικότητα να συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή; Και τι ρόλο μπορεί να έχει η γυναίκα στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο; Αυτά –κι άλλα πολλά ερωτήματα– βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας πολύ ενδιαφέρουσας εκδήλωσης με τίτλο «Επιχειρηματικότητα με θετικό κοινωνικό πρόσημο» που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023, στο Impact Hub Athens.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Κώστας Λασκαράτος, δημοσιογράφος, συγγραφέας των βιβλίων «Πολιτισμός & Εξωστρέφεια» και «μουσεία INFLUENCERS».

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να δώσει βήμα σε νέους/ες επιχειρηματίες, αλλά και σε εκπρόσωπους οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών να παρουσιάσουν τις καινοτόμες δράσεις τους και να συμβάλουν στην προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Μιλώντας για την αμφίδρομη σχέση επιχειρηματικότητας και κοινωνίας, ο Γιάννης Παππάς, Head of Programmes στο ΚΜΟΠ, ανέφερε ότι η επιχειρηματικότητα μπορεί να θεωρηθεί πλατφόρμα ανάπτυξης της καινοτομίας, προσφέροντας λύσεις για κοινωνικά θέματα, και απασχολώντας συχνά προς αυτό το σκοπό τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που προωθεί το ΚΜΟΠ σε αυτό το πλαίσιο και τόνισε πως η τεχνολογία οδηγεί τις επιχειρήσεις να εξελιχθούν γρηγορότερα από τις κοινωνίες και αυτό δημιουργεί ευκαιρίες αλλά και τετελεσμένα που οφείλουμε να διερευνούμε, αξιοποιούμε και αντιμετωπίζουμε.

«Οι συνάνθρωποί μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας δεν ζητούν ούτε οίκτο, ούτε ελεημοσύνη. Μια ευκαιρία ζητούν», τόνισε ο Χρήστος Αλεφάντης, δημοσιογράφος, Ιδρυτής & Διευθυντής Σύνταξης του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του εξήγησε πώς η «Σχεδία» καταπολεμάει τον κοινωνικό αποκλεισμό και δίνει σκοπό στη ζωή μερικών ανθρώπων που η ζωή τούς γύρισε την πλάτη.

Στη σημασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στάθηκε και η Δήμητρα Κουντουριώτη, Διευθύντρια του ITHACA Laundry που το 2016 λειτούργησε την πρώτη κινητή μονάδα πλυντηρίου ρούχων για αστέγους στην Ευρώπη και μέχρι σήμερα έχει βοηθήσει πάνω από 8.000 άτομα. Αναφέρθηκε επίσης στις υπηρεσίες που προσφέρει ο οργανισμός για ενσωμάτωση και επανένταξη στην κοινωνία, εργασιακή απασχόληση, και ψυχολογική υποστήριξη, ενώ τόνισε την ανάγκη να εκπαιδευτούν οι επιχειρήσεις ώστε να ανοίξουν τις πόρτες τους σε ανθρώπους που ενώ έχουν δεξιότητες, αυτές είναι κρυμμένες κάτω από βαθιά τραύματα. «Οι άνθρωποι ψάχνουν και θέλουν να βρουν το δικό τους προορισμό και τη δική τους Ιθάκη», δήλωσε.

«Αν προωθήσουμε ο ένας τη δουλειά του άλλου, μπορεί έτσι ο κόσμος να γίνει καλύτερος». Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της παρουσίασης του Γιώργου Κασκαρέλη, Ιδρυτή & Διευθύνοντος Σύμβουλου του Goodfairy. Ο οργανισμός υποστηρίζει πάνω από 40 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κάνοντας δωρεές σε αυτούς με κάθε ασφαλιστήριο συμβόλαιο που συνάπτεται.

Τις καινοτόμες δράσεις του ΚΜΟΠ για την προώθηση των κοινωνικών επιχειρήσεων παρουσίασε η Αριάδνη Ματράκα, Senior Project Manager. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο έργο Stars4SD για την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, το οποίο επιβραβεύει τη βιώσιμη νεανική επιχειρηματικότητα, ενώ επιπλέον καταπολεμά τη νεανική ανεργία με την ανάπτυξη αναγκαίων δεξιοτήτων.

«Οι επιχειρήσεις για να επιβιώσουν χρειάζονται όμως και ένα υποστηρικτικό πλαίσιο, ένα δίκτυο με συμμάχους που θα τους βοηθήσουν να εξελιχθούν και να ‘μεγαλώσουν’ όλοι μαζί». Σε αυτό αναφέρθηκε η Σόφη Λάμπρου, Συνιδρύτρια του Impact Hub, παρουσιάζοντας τις δράσεις και τις υπηρεσίες του κόμβου κοινωνικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, καθώς και τον κοινωνικό του αντίκτυπο.

«Οι κοινωνικές επιχειρήσεις –που υλοποιούν ιδέες με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο– είναι πιο υγιείς επιχειρήσεις», δήλωσε η Φωτεινή Κοκκινάκη, Communications Specialist στο Junior Achievement Greece. Εξήγησε πώς ο οργανισμός εφοδιάζει τους νέους με τις δεξιότητες και τις γνώσεις που χρειάζονται για να βγουν άρτια προετοιμασμένοι στο σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο. Έφερε επίσης ως παραδείγματα «υπέροχες ιδέες που αν τα παιδιά έχουν όρεξη στο μέλλον να τις υλοποιήσουν, θα έχουμε κάνει το βήμα για ένα καλύτερο κόσμο».

Μια ομάδα εικοσάχρονων με όραμα να βοηθήσει τον κόσμο να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο προσφοράς του δημιούργησε μια εφαρμογή με το όνομα Carexchange, σκοπός της οποίας είναι να συνδέσει τις δωρεές με τις πραγματικές ανάγκες των φιλανθρωπικών οργανώσεων. Αυτό το φιλόδοξο στόχο ανέλυσε ο Παναγιώτης Κοκμοτός, Συνιδρυτής και Υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Carexchange, σημειώνοντας πως ήδη υπάρχει συνεργασία με 11 φιλανθρωπικούς οργανισμούς και ο αριθμός ολοένα αυξάνεται.

Στο πώς το ARTIT, η πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα τέχνης και πολιτισμού, δίνει ευκαιρίες σε καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο να αναδείξουν τα έργα τους, αναφέρθηκε η Δανάη Παπαδημητρίου, Ιδρύτρια του ARTIT. Παράλληλα, παρουσίασε πώς η δύναμη της τέχνης μπορεί να συμβάλει στην καταπολέμηση κοινωνικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων.

Ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την προώθηση της κοινωνικής επιχειρηματικότητας είναι κρίσιμο στοιχείο και ο Σταύρος Δελαβίνιας, Project Officer στο ΚΜΟΠ, παρουσίασε τα ευρωπαϊκά έργα Empower και GameON, τα οποία συμβάλλουν στο να επιτύχουν οι νέοι επιχειρηματίες με τα σωστά εργαλεία.

Η ενίσχυση των γυναικών σε αυτό το πλαίσιο είναι εξίσου σημαντική, όπως τόνισε η Παναγιώτα Κοκολιού, Senior Project Manager στο ΚΜΟΠ, παρουσιάζοντας το ευρωπαϊκό έργο SYnC που αξιοποιεί την κυκλική οικονομία ως μέσο ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας, το ευρωπαϊκό έργο WINGS που προσφέρει ευκαιρίες εργασίας και απασχόλησης σε γυναίκες, αλλά και την παγκόσμια πρωτοβουλία EQUALS σχετικά με εργαλεία ισότητας των φύλων για ψηφιακή ένταξη στην αγορά εργασίας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη και τις απειλές ή ευκαιρίες που δημιουργεί για να γεφυρωθεί το χάσμα στην αγορά εργασίας. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Στέλλα Κάσδαγλη, Συνιδρύτρια του Women On Top, η Μαρία Ζαρωτιάδου, Managing Director των Plan of Business και Plan Career, η Μαίη Ζαννή, Συνιδρύτρια και Πρόεδρος του Women Act, και ο Παναγιώτης Κακολύρης, Γενικός Διευθυντής και Επικεφαλής Στρατηγικής της SOCIALDOO, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτικών Ιδρυμάτων.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο communication@kmop.org ή στο 2103637547

Leave a comment
or ask for help