Τον σοβαρό αντίκτυπο της πανδημίας Covid-19 στην ψυχική υγεία των Ελλήνων, ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών, τα ελλείμματα που υπάρχουν στις υφιστάμενες πολιτικές για την ψυχική υγεία σε εθνικό επίπεδο, αλλά και την ανάγκη για μια προσέγγιση που θα λαμβάνει υπ’ όψιν τον παράγοντα φύλο, κατέδειξε έρευνα που διεξήγαγε το ΚΜΟΠ, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Let’s Talk: Αναπτύσσοντας ένα έμφυλα ευαισθητοποιημένο πρόγραμμα ψυχικής υγείας για τους νέους».
Όπως επισημαίνεται στη σχετική έκθεση, οι κρίσεις πανικού, η μοναξιά, η αγοραφοβία, η κοινωνική φοβία, η κατάθλιψη, τα οικογενειακά προβλήματα, τα ζητήματα μεταξύ συνομηλίκων και η ανησυχία για τα ακαδημαϊκά επιτεύγματα είναι τα πιο συχνά αναφερόμενα προβλήματα ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουν οι νέοι λόγω της πανδημίας, όπως εκφράζονται από επαγγελματίες και νέους που έλαβαν μέρος στην έρευνα.
Την ίδια στιγμή, οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας και οι εργαζόμενοι/ες στον τομέα της νεολαίας φαίνεται πως δεν έχουν μεγάλη επίγνωση της αναγκαιότητας για μια έμφυλα ευαισθητοποιημένη προσέγγιση. Το γεγονός αυτό ενισχύεται περαιτέρω από την έλλειψη καλών πρακτικών για την ψυχική υγεία των νέων, η οποία χρησιμοποιεί μια προσέγγιση που εφαρμόζει έμφυλες διακρίσεις.
Ο «Εθνικός Χάρτης Χάραξης Πολιτικής», που συνέταξε το ΚΜΟΠ, έχει ως στόχο να παρέχει στους επαγγελματίες που δουλεύουν με νέους, στους/στις ψυχολόγους και στους/στις κοινωνικούς λειτουργούς στην Ελλάδα, έναν κατάλογο των διαθέσιμων καλών πρακτικών με μια έμφυλη προσέγγιση, ώστε να εντοπιστούν τα κενά και οι ανάγκες επί του θέματος σε εθνικό, περιφερειακό και τομεακό επίπεδο, καθώς και να συστήσει μεταρρυθμίσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας των νέων σε θέματα γύρω από το φύλο τους.
Σημειώνεται ότι το Let’s Talk υλοποιείται από το ΚΜΟΠ και άλλους τρεις ευρωπαϊκούς οργανισμούς, με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ε.Ε. Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας επαγγελματιών ψυχικής υγείας που ασχολούνται με νεαρά άτομα και στηρίζουν την ψυχική υγεία τους, με εστίαση σε μια έμφυλη προσέγγιση.
Ο Εθνικός Χάρτης Χάραξης Πολιτικής είναι διαθέσιμος ΕΔΩ.
Η διακρατική έκθεση που συντάχθηκε στο πλαίσιο του έργου είναι διαθέσιμη ΕΔΩ.